Hosni Mubarak a demisionat. Armata a preluat puterea.
 
Vicepreşedintele Omar Suleiman a anunţat vineri că preşedintele Hosni Mubarak, aflat în funcţie de 30 de ani, a decis să demisioneze şi a încredinţat responsabilitatea conducerii treburilor curente ale ţării Consiliului Militar Suprem.
"Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul suprem al forţelor armate să administreze afacerile ţării", a declarat Suleiman.

Anunţul a fost întâmpinat cu o explozie de bucurie din partea sutelor de mii de manifestanţi aflaţi pe străzile din Cairo.

"Egiptul e liber!", "Egiptul e liber!", "Victorie!", a strigat mulţimea.
Potrivit mai multor surse, preşedintele Hosni Mubarak ar fi plecat în staţiunea Sharm-el-Sheikh.
În "comunicatul numărul doi" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit la televiziunea publică de un prezentator, armata a dat asigurări că va garanta "alegeri libere şi transparente", la o zi de la anunţul lui Mubarak, puternic contestat în stradă, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, potrivit Mediafax.
Consiliul, prezidat de ministrul Apărării Mohamed Hussein Tantawi, a anunţat măsuri "pe baza ultimelor evoluţii care determină destinul ţării (...) şi decizia de a delega prerogativele vicepreşedintelui".
Armata dă asigurări că va garanta organizarea unor "alegeri prezidenţiale libere şi transparente în lumina amendamentelor constituţionale decise" şi a "avertizat împotriva oricărui afront la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor".
Consiliul "subliniază necesitatea revenirii la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală.
Armata a promis "să pună capăt stării de urgenţă imediat după încheierea condiţiilor actuale", dând asigurări că "persoanele oneste care au refuzat corupţia şi a cerut reforme nu vor fi arestate".
"Forţele armate îşi iau angajamentul să vegheze asupra revendicărilor legitime ale poporului şi să acţioneze în vederea realizării lor (...) până la încheierea tranziţiei paşnice a puterii şi pentru a se ajunge la o societate democratică liberă, la care aspiră fiii poporului".
Joi, televiziunea publică şi-a întrerupt programele pentru a difuza "comunicatul numărul unu" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit de un militar.
Armata a anunţat că va examina "măsurile" necesare pentru "protejarea naţiunii" şi "sprijinirea cererilor legitime ale poporului".
"Ţinând cont de responsabilitatea forţelor armate şi angajamentul lor de a proteja poporul şi de a apăra interesele şi securitatea sa, şi de a veghea la securitatea naţiunii şi a cetăţenilor şi la cunoştinţele marelui popor egiptean, şi pentru a susţine cererile legitime ale poporului, Consiliul suprem al forţelor armate s-a reunit astăzi, 10 februarie", continuă comunicatul.
Consiliul a adăugat că va fi în reuniune permanentă până la noi ordine.
Armata se bucură de o mare popularitate în Egipt, iar manifestanţii care cer plecarea imediată a preşedintelui Mubarak, reuniţi în faţa palatului prezidenţial de la Cairo, au reacţionat furios faţă de comunicatul armatei.