luni, 7 februarie 2011

Descinderi în lanţ, în două vămi de la graniţa cu Serbia: 30 de persoane au fost ridicate

30 de persoane au fost ridicate, în această dimineaţă, de autorităţi, în urma unui val de descinderi în vămile din vestul ţării. Peste 1.000 de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri DGA controlează şi la această oră punctele de trecere a frontierei de la Oraviţa, Stamora Moraviţa şi Naidăş. În paralel, au loc percheziţii şi la domiciliul acestora.

Descinderi în vămile din vestul ţării.

Persoanele ridicate sunt poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări. De asemenea, anchetatorii ar fi găsit şi importante cantităţi de ţigări de contrabandă.
Persoanele suspectate de contrabandă erau monitorizate din august 2010, iar ancheta în cazul lor a fost coordonată de poliţiştii de la IPJ Argeş. De altfel, descinderile din cele cinci vămi şi sectoare din judeţele Timiş şi Caraş-Severin sunt făcute de ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie.
În Vama Moraviţa, activitatea  a fost paralizată câteva ore. Nimeni nu a ieşit şi nimeni nu a intrat în vamă. În jurul orei 8.00, traficul a fost reluat, însă vameşii lasă să treacă doar câte două maşini.
"O să se lămurească că un procent foarte mic din sumele care ajung a fi nelegale, că aceste sume, dacă ar fi colectate la bugetul statului, sunt atât de mari încât nu ar mai fi nevoie de reduceri de salariu şi reducerea pensiilor. Şefii de tura sunt numiţi temporar. Ei pot fi schimbaţi oricând, ei sunt la mâna celor de la Bucureşti care decid cât stau pe funcţii, acelaşi lucru se întâmplă cu şefii de la vamă. La graniţa cu Serbia se face trafic cu barja. Pionii sunt într-un fel obligaţi să ia mită, în conditiile în care îţi faci datoria şi ai au fost îndepărtat de la locul de muncă. Sunt cazuri de persoane au fost detasate la sute de metri de locul de muncă, fără cazare, diurnă... Nu aveau altă alternativă decât să plece sau să intre în aceste echipe. Nu spun că sunt nevinovaţi. Aceşti pioni câştigau şi ei, doar că aceste câştiguri trebuie înmulţite cu cifrele reale. De ce ar sesiza DNA dacă nu se merge mai departe aţi văzut un astfel de caz soluţionat? S-au oprit la pioni, ba mai mult, persoane din conducere au fost promovate", a declarat, , Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor.
"Aceste acţiuni vor continua şi se demostrează că statul a lăsat să se ajungă aici. Puteau să intervină mult mai repede, au lasăt lucrurile să ajungă în situaţia de azi. Statul e dator să-şi apere propriile instuţii, noi le-am bagat sub preş. Facem descinderi ca să demonstrăm Uninunii Europene că putem intra în Schengen. Eu aş vrea să nu fie întâmplătoare să fi ajuns în momentul în care vrem să facem ordine. Dacă s-a ajuns la asta şi la alte vămi, eu îmi doresc să se facă ordine ca să se intre în normal. Nu e normal să facem curăţenie de dragul vecinului. Să încercăm să ne facem ordine în propria ogradă nu trebuie să se întâmple de dragul cuiva", a declarat Florin Vulnei, lider Sed Lex.
Operaţiunea a fost începută săptămâna trecută, la Vama Siret. În lotul Siret, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu