Cercetătorii au surprins cea mai detaliată imagine de sub centura de nori a lui Jupiter, la nouă luni după ce o a doua centură a dispărut în mod misterios, relatează dailymail.co.uk.
Această imagine nou-lansată a fost capturată pe 30 noiembrie cu ajutorul telescopului Keck II din Hawaii, prin intermediul lunii îngheţate a lui Jupiter, Europa.
Oamenii de ştiinţă au folosit în prealabil senzorii termali ai lui Keck pentru a da la o parte straturile de nori şi prin lansarea unui laser pe post de stea artificială de ghidare. Telescopul a folosit apoi acea "stea" pentru a anula efectele de umbrire ale atmosferei Pământului. Dar cercetătorii au avut nevoie de o altă sursă de lumină pentru a ghida steaua artificială, pentru că strălucirea lui Jupiter a depăşit ca putere pe cea a stelei false. Au aşteptat ca Europa să fie în poziţia perfectă şi folosindu-se de luminozitatea ei au putut captura imaginea.
Se poate observa întoarcerea lenta a centurii de nori a lui Jupiter în detalii fără precedent. Oamenii de ştiinţă speră ca imaginea să îi ajute să înţeleagă mai bine interacţiunea dintre vânturile de pe Jupiter şi norii care înconjoară planeta.
La fiecare 10 ani, Centura Ecuatorială Sudică devine complet albă pentru o perioadă cuprinsă între unul şi trei ani, un eveniment care suscită interesul cercetătorilor de câteva zeci de ani. Această schimbare majoră a fost văzută doar în cazul Centurii Ecuatoriale Sudice, fapt unic pentru Jupiter şi pentru întregul nostru sistem solar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu