marți, 1 februarie 2011

FMI cere României liberalizarea pieţei gazelor şi schimbarea modalităţii de calcul a preţului

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au solicitat revederea modului de calcul al preţului gazelor naturale şi liberalizarea pieţei, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton, după întâlnirea cu delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks. Totodată s-a convenit cu Fondul ca trei din cele şapte mine ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH) să fie închise până în 2018.

 

FMI cere României liberalizarea pieţei gazelor şi schimbarea modalităţii de calcul a preţului.
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut Ministerului Economiei să liberalizeze preţul gazelor pe piaţă, dar şi să schimbe formula de calcul a preţurilor, a declarat ministrul Ion Aritondupă întâlnirea cu delegaţia FMI.
"Am discutat cu misiunea FMI despre paşii care trebuie făcuţi pentru a asigura creşterea economică a României, inclusiv despre situaţia din minerit şi preţul gazelor în perioda următoare", a afirmat Ion Ariton. Ministrul Economiei a mai precizat că FMI doreşte ca "preţul gazelor şi, de altfel, de la întreg procesul de energie să fie liberalizat". "Noi, în cursul anului acesta, probabil undeva la jumătatea anului, va trebui să ne prezentăm cu o nouă formă de calcul pentru că sunt probleme pe preţul reglementat. Ne solicită o reverificare a acestor preţuri şi o liberalizare a preţului energiei pe piaţă", a mai spus Ariton.
Potrivit specialiştilor, aceste modificări ar putea influenţa facturile pe care le plătesc consumatorii industriali.
Pe de altă parte, potrivit lui Ariton, a fost convenit cu Fondul un program de restructurare legat de Compania Naţională a Huilei (CNH), urmând ca trei din cele şapte mine să intre într-un proces de închidere.
"Legat de sistemul minier, am ajuns la o concluzie împreuna cu cei de la FMI şi CE. Va trebui să prezentăm într-o perioadă relativ scurtă, chiar până la sfârşitul săptămânii, un program de restructurare legat de Compania Naţională a Huilei, unde sunt cele şapte mine. Vrem să prezentăm un program de restructuare a acestui sistem, patru mine să rămână viabile în continuare, iar trei să intre într-un proces de închidere, până în anul 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat", a precizat Ariton.
Acesta mai spune că în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii FMI nu a fost abordat subiectul numărului de personal de la aceste mine, ci s-a discutat despre soluţiile de reintegrare şi reconversie profesională.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu