sâmbătă, 12 februarie 2011

JoJo Dan l-a bătut pe Forbes după ce i-a spart arcada cu capul

Jo Jo Dan calcă apăsat pe urmele lui Lucian Bute. Pugilistul român l-a învins sâmbătă dimineaţă, la Montreal, pe fostul campion mondial Steve Forbes şi are drumul deschis spre centura de campion al lumii. Românul a fost declarat învingător după şase runde din cauză că americanul sângera abundent de la o arcadă spartă.

 
Jo Jo Dan speră să se bată în curând pentru titlul mondial

"Jo Jo Dan" a devenit challenger oficial la titlul mondial WBC după victoria în faţa americanului Steve Forbes cu scorul de 58-56, în cinci reprize şi 30 de secunde! Partida a fost extrem de echilibrată, cu lovituri dure din partea ambilor boxeri şi se poate spune că Jo Jo Dan a avut şi puţin noroc.

Americanul Forbes, fost campion mondial, conducea ostilităţile în ring, după un început mai bun de meci al românului, când s-a produs un accident. În runda a cincea, cei doi s-au lovit cap în cap, acesta fiind momentul culminant al meciului. Medicul a oprit partida din cauza faptului că americanul sângera abundent, iar arbitrii au decis că românul se afla în avantaj în acel moment şi l-au declarat învingător la puncte.

După meci, Jo Jo Dan a declarat, pentru postul naţional, că acesta a fost cel mai dificil meci din cariera sa şi că regretă că partida s-a terminat în acest mod. El a recunoscut că a făcut greşeli, dar a afirmat că nu îi este teamă să boxeze nici măcar cu celebrul Manny Pacquiao.

Până la un astfel de meci, JoJo Dan mai are însă nevoie de o victorie în acest an pentru a-l provoca în ring pe Andre Berto, deţinătorul centurii la categoria sa, care nu are nici măcar o înfrângere în 27 de meciuri.

 

Val de entuziasm în lumea arabă, după demisia lui Mubarak.

Nu doar Egiptul jubilează după plecarea lui Mubarak de la putere, ci întreaga lume arabă.

 
Întreaga lume arabă sărbătoreşte demisia lui Mubarak.
 
Din Maroc până în Golful Persic, mii de oameni au sărbătorit în stradă victoria revoltei populare egiptene. Mesajul şi atmosfera au fost aproape aceleaşi peste tot: Egipt este începutul sfârşitului pentru orice regim autoritar din lumea arabă. Mai ales pentru cele care sprijină Israelul.

În Tunisia, ţara de unde a pornit vântul schimbării în toată lumea arabă, mii de oameni au lansat un amestec de mesaje pro-democratice şi anti-israeliene. "O, evrei! O, evrei! Armata Profetului se va întoarce! Poporul doreşte căderea Israelului!", au fost scandările preferate la Tunis

Atmosferă de sărbătoare a fost şi la Amman, capitala Iordaniei, ţară în care regele a înlocuit recent, sub presiunea demonstraţiilor, un guvern corupt. Revolta este a tinerilor şi vizează, fără drept de apel, dictatura.

Manifestări de bucurie după anunţul privind plecarea lui Mubarak au avut loc şi în teritoriile palestiniene, la Beirut, în Liban, ori la Bagdad. Pe de altă parte însă, mii de poliţişti sunt în stare de alertă în Algeria, alt regim autoritar şi puternic militarizat, unde azi sunt aşteptate demonstraţii pro-democraţie şi de solidaritate cu Egiptul.

 

Algeria, pe urmele Egiptului. Capitala Alger, sub stare de asediu

Ambiţionaţi de reuşitele revoluţiilor din Tunisia şi Egipt, algerienii se pregătesc şi ei să iasă în stradă pentru a schimba regimul.

 
Importante dispozitive de poliţişti patrulează în Alger pentru a înnăbuşi protestele.
 
Se înteţeşte flacăra revoluţiei şi în Algeria. Capitala Alger este, de vineri, în stare de asediu. Opozanţii regimului vor să organizeze azi un marş de protest de amploare.

Aproape 30 de mii de poliţişti patrulează în prezent în Alger, unde în ultimele zile au fost înregistrate tot mai multe încercări de demonstraţie, care au fost însă rapid şi, adesea, violent înăbuşite de poliţie.

Vineri seară, scutierii au reprimat rapid o încercare a câtorva zeci de oameni de a sărbători plecarea preşedintelui Hosni Mubarak în faţa ambasadei egiptene din Alger.

 De la începutul anului, 12 oameni şi-au dat foc în faţa unor clădiri ale guvernului algerian, iar patru dintre aceştia au murit. Agenţiile de presă transmit că numeroase trenuri către Alger au fost anulate şi că se încearcă intimidarea celor care încearcă să participe la protest.

Preşedintele Algeriei, Abdelaziz Bouteflika, aflat la putere de 11 ani, a promis recent unele concesii algerienilor, considerate însă insuficiente.

vineri, 11 februarie 2011

Un tânăr bucureştean stă legat în lanţuri ca să renunţe la etnobotanice

Preferă să stea în lanţuri, decât să se drogheze. Este calvarul pe care-l îndură, conştient, un tânăr bucureştean ajuns la limita dintre viaţă şi moarte din cauza consumului de etnobotanice. Fratele tânărului a murit, tot din cauza drogurilor.

 

 
Un tânăr din sectorul 2 al Capitalei este legat în lanţuri ca să renunţe la etnobotanice.
Consumul tot mai frecvent de plante etnobotanice creează disperare în rândul a mii de familii din România. Mihai, în vârstă de doar 24 de ani, din Bucureşti, a ajuns să fie legat în lanţuri de propria mamă pentru a-i salva viaţa.

Pentru Mihai totul a început în urmă cu câţiva ani. "M-am dus cu nişte priteni într-o seară, nu aveam ce să facem, şi am trecut pe la Lizeanu. Am auzit de la nişte băieţi şi am încercat. Prima oară am tras pe nas câteva luni, după aia ne-am injectat", a povestit tânărul.

Apoi a urmat calvarul. De la o zi la alta îşi dorea tot mai mult. A ajuns să treacă prin stări care acum îl îngrozesc doar când şi le aminteşte. "Ai impresia că se mişcă totul. Aveam impresia că se face gaură prin perete şi se mişca, şi prin ea trage se trage cu pistolu şi îmi era frică să pun capul pe pernă", a mai spus băiatul.

De la o simplă distracţie, la dependenţă este doar un pas, spune Mihai. "Ajungi foarte repede la dependenţă. Nu am cum să vă explic. Într-o fracţiune de secundă. Tragi odată, tragi de două ori, a treia oară o ai pe creier", explică tânărul.

Disperată, mama a decis să-l lege în lanţuri pe Mihai. Iar el a acceptat, pentru că este singura cale de a-şi salva viaţa. "Simt o siguranţă foarte mare atunci când ştiu că sunt legat de calorifer. Pentru că ştiu 100% că dacă mă duc afară, ori mor, ori mă duc la puscărie, că mi se pare ceva şi poate dau la unu în cap", a adăugat acesta.
Încă în sevraj, Mihai îi sfătuişte pe tineri să se ferească de orice fel de droguri.
"Aş dori la toată lumea să nu încerce aşa ceva, pentru că este moarte sigură. Nici cocaina, nici heroina, niciun drog de pe faţa pământului nu sunt mai periculose ca etnobotanicele", a conchis Mihai.

 

Mubarak a demisionat. Armata preia puterea în Egipt

Preşedintele Egiptului a renunţat la presiunile străzii. Armata egipteană a anunţat vineri că garantează reformele promise de preşedintele Hosni Mubarak, cerând revenirea la normal a situaţiei din ţară şi avertizând împotriva oricărui afront la adresa securităţii Egiptului.

 

 
Hosni Mubarak a demisionat. Armata a preluat puterea.
 
Vicepreşedintele Omar Suleiman a anunţat vineri că preşedintele Hosni Mubarak, aflat în funcţie de 30 de ani, a decis să demisioneze şi a încredinţat responsabilitatea conducerii treburilor curente ale ţării Consiliului Militar Suprem.
"Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul suprem al forţelor armate să administreze afacerile ţării", a declarat Suleiman.

Anunţul a fost întâmpinat cu o explozie de bucurie din partea sutelor de mii de manifestanţi aflaţi pe străzile din Cairo.

"Egiptul e liber!", "Egiptul e liber!", "Victorie!", a strigat mulţimea.
Potrivit mai multor surse, preşedintele Hosni Mubarak ar fi plecat în staţiunea Sharm-el-Sheikh.
În "comunicatul numărul doi" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit la televiziunea publică de un prezentator, armata a dat asigurări că va garanta "alegeri libere şi transparente", la o zi de la anunţul lui Mubarak, puternic contestat în stradă, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, potrivit Mediafax.
Consiliul, prezidat de ministrul Apărării Mohamed Hussein Tantawi, a anunţat măsuri "pe baza ultimelor evoluţii care determină destinul ţării (...) şi decizia de a delega prerogativele vicepreşedintelui".
Armata dă asigurări că va garanta organizarea unor "alegeri prezidenţiale libere şi transparente în lumina amendamentelor constituţionale decise" şi a "avertizat împotriva oricărui afront la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor".
Consiliul "subliniază necesitatea revenirii la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală.
Armata a promis "să pună capăt stării de urgenţă imediat după încheierea condiţiilor actuale", dând asigurări că "persoanele oneste care au refuzat corupţia şi a cerut reforme nu vor fi arestate".
"Forţele armate îşi iau angajamentul să vegheze asupra revendicărilor legitime ale poporului şi să acţioneze în vederea realizării lor (...) până la încheierea tranziţiei paşnice a puterii şi pentru a se ajunge la o societate democratică liberă, la care aspiră fiii poporului".
Joi, televiziunea publică şi-a întrerupt programele pentru a difuza "comunicatul numărul unu" al Consiliului suprem al forţelor armate, citit de un militar.
Armata a anunţat că va examina "măsurile" necesare pentru "protejarea naţiunii" şi "sprijinirea cererilor legitime ale poporului".
"Ţinând cont de responsabilitatea forţelor armate şi angajamentul lor de a proteja poporul şi de a apăra interesele şi securitatea sa, şi de a veghea la securitatea naţiunii şi a cetăţenilor şi la cunoştinţele marelui popor egiptean, şi pentru a susţine cererile legitime ale poporului, Consiliul suprem al forţelor armate s-a reunit astăzi, 10 februarie", continuă comunicatul.
Consiliul a adăugat că va fi în reuniune permanentă până la noi ordine.
Armata se bucură de o mare popularitate în Egipt, iar manifestanţii care cer plecarea imediată a preşedintelui Mubarak, reuniţi în faţa palatului prezidenţial de la Cairo, au reacţionat furios faţă de comunicatul armatei.

 

Obama îi cere lui Mubarak să clarifice cine conduce Egiptul

Preşedintele american Barack Obama i-a cerut omologului său egiptean Hosni Mubarak să clarifice situaţia privind conducerea ţării, după ce acesta a anunţat joi că îi transferă prerogative vicepreşedintelui său, dar a refuzat să demisioneze, relatează RIA Novosti.







Obama vrea să ştie cine conduce Egiptul

După discursul rostit de Mubarak la televiziunea de stat, Obama a convocat o reuniune cu consilierii săi pe probleme de securitate. "Poporului egiptean i s-a spus că există un transfer al autorităţii, dar nu este clar dacă acest transfer este umediat, important sau suficient", a declarat liderul de la Casa Albă într-un comunicat, informează NewsIn.

"Prea mulţi egipteni nu sunt convinşi încă de faptul că guvernul este serios în legătură cu o tranziţie veritabilă către democraţie şi este responsabilitatea guvernului să le vorbească clar poporului egiptean şi lumii", a spus el.

Mubarak a declarat că va transfera prerogativele prezidenţiale noului său vicepreşedinte Omar Suleiman, dar şi-a anunţat intenţia de a rămâne preşedintele ţării până la alegerile din luna septembrie.

Potrivit postului naţional egiptean de televiziune, anunţul preşedintelui înseamnă că Suleiman va fi responsabil pentru politica internă şi pentru cea externă a ţării, în timp ce Mubarak îşi păstrează dreptul de a dizolva Parlamentul şi guvernul şi de a propune amendamente constituţionale.

Discursul lui Mubarak a înfuriat mulţimea de protestatari din piaţa Tahrir, din Cairo, care aştepta demisia şefului statului.

"Vocile poporului egiptean trebuie auzite", a declarat Obama în comunicat.  De asemenea, el a avertizat autorităţile egiptene în legătură cu folosirea forţei împotriva manifestanţilor, subliniind că "este imperativ ca guvernul să nu răspundă aspiraţiilor poporului prin represiune sau brutalitate".

 

Imagini inedite de pe Jupiter VEZI FOTO

Cercetătorii au surprins cea mai detaliată imagine de sub centura de nori a lui Jupiter, la nouă luni după ce o a doua centură a dispărut în mod misterios, relatează dailymail.co.uk.

«Cercetătorii americani au capturat cea mai detaliată imagine de sub centura de nori a lui Jupiter
În mai 2010, astronomii amatori au observat că o fâşie lungă, de culoare maro închis, cunoscută ca fiind Centura Ecuatorială Sudică, aflată chiar sub ecuatorul lui Jupiter, a devenit albă după ce s-a decolorat treptat. În noiembrie, centura a început să dea semne de revenire. Imaginile în infraroşu arată că un sistem puternic de furtuni este activ în spatele centurii care îşi revine.

Această imagine nou-lansată a fost capturată pe 30 noiembrie cu ajutorul telescopului Keck II din Hawaii, prin intermediul lunii îngheţate a lui Jupiter, Europa.

Oamenii de ştiinţă au folosit în prealabil senzorii termali ai lui Keck pentru a da la o parte straturile de nori şi prin lansarea unui laser pe post de stea artificială de ghidare. Telescopul a folosit apoi acea "stea" pentru a anula efectele de umbrire ale atmosferei Pământului. Dar cercetătorii au avut nevoie de o altă sursă de lumină pentru a ghida steaua artificială, pentru că strălucirea lui Jupiter a depăşit ca putere pe cea a stelei false. Au aşteptat ca Europa să fie în poziţia perfectă şi folosindu-se de luminozitatea ei au putut captura imaginea.

Se poate observa întoarcerea lenta a centurii de nori a lui Jupiter în detalii fără precedent. Oamenii de ştiinţă speră ca imaginea să îi ajute să înţeleagă mai bine interacţiunea dintre vânturile de pe Jupiter şi norii care înconjoară planeta.

La fiecare 10 ani, Centura Ecuatorială Sudică devine complet albă pentru o perioadă cuprinsă între unul şi trei ani, un eveniment care suscită interesul cercetătorilor de câteva zeci de ani. Această schimbare majoră a fost văzută doar în cazul Centurii Ecuatoriale Sudice, fapt unic pentru Jupiter şi pentru întregul nostru sistem solar.

 

Dinu Patriciu: Eu nu cred că există social-liberalism

Omul de afaceri susţine, într-un editorial publicat în Adevărul, că nu etichetele politice sunt importante, ci ceea ce crezi şi ştii să faci cu adevărat.

 
Dinu Patriciu

“Taxe mai puţine şi mai mici, reducerea birocraţiei, descentralizarea şi dereglementarea sunt, în ultimele două decenii, coordonatele tuturor programelor de reformă viabilă.  „Există bere şi bere fără alcool, există cafea şi cafea fără cofeină, există ţigări şi ţigări lights, există flori şi flori din plastic, există femei şi femei gonflabile, există liberalism, iar unii zic că există şi social-liberalism. Eu beau cafea adevărată, fumez ţigări, ofer flori, iubesc femei şi sunt liberal." Aceste vorbe le rostea regretatul meu prieten Horia Rusu la un congres de partid în anul 2000. În ceea ce mă priveşte, eu cred că nu există „social-liberalism"”, scrie Dinu Patriciu, în Adevărul.

 

Explozie la uzina de armament din Sadu. Două persoane au murit

O explozie puternică a avut loc vineri, în jurul orei 11.00, la uzina de armament Sadu, din Gorj. Potrivit primelor informaţii, două femei şi-au pierdut viaţa, iar un bărbat a fost transportat la spital.

 

 
O explozie puternică a avut loc la uzina de armament din Sadu
"La 11:13, ISU Gorj a fost solicitat să intervină în urma unei explozii la Uzina Mecanică Sadu, urmată de un incendiu. În momentul de faţă, ISU Gorj participă la stingerea incendiului cu trei autospeciale. Potrivit primelor informaţii, două persoane şi-au pierdut viaţa, iar o a treia a fost transportată la spital", a spus Liviu Dumitraşcu, inspector-şef ISU Gorj.
Potrivit prefectul judetului Gorj, din cauza uzurii echipamentelor cu care se lucrează în uzină, astfel de incidente se pot întâmpla oricând. "ISU a intervenit rapid, toate forţele se îndreaptă către Uzina Mecanică Sadu. Angajaţii de acolo lucrează cu tehnologie veche şi astfel de incidente se pot întâmpla", a spus prefectul judetului Gorj, Andrei Liviu.
"Tehnologia veche de mai bine de 30 de ani expune muncitorii la riscuri. De asemenea, la Uzina Mecanică Sadu sunt grave probleme de disciplină", a spus Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării.
"Nu trebuie trase concluzii pripite în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, pentru că se va face o cercetare la faţa locului.  Pot spune cu certitudine că în ultima perioadă s-au făcut investiţii în retehnologizarea fabricii, evident că nu s-au putut cuprinde toate punctele nevralgice. În zona unde s-a produs explozia este un depozit de pulberi, iar explozia s-a produs chiar la manevrarea acestor pulberi", a declarat primarul Constantin Bobara din Bumbeşti Jiu, locul în care este amplasată fabrica.
Acesta nu este singurul incident petrecut la Sadu. În luna noiembrie 2010, o femeie a fost rănită la Uzina de Armamanent Sadu, în urma producerii unui incendiu. Cu două săptămâni înainte de acest eveniment, o angajată a Uzinei de Armament a fost grav rănită, după ce capsele pe care le încărca în secţia de pirotehnie i-au explodat în faţă. Femeia a ajuns la Spitalul Militar din Capitală cu răni grave la ambii ochii şi cu arsuri de gradul doi si trei pe corp.
Uzina Mecanică Sadu este situată în oraşul Bumbeşti Jiu, din judeţul Gorj, în apropierea drumului european E70 Târgu Jiu - Petroşani. Uzina Mecanică Sadu produce muniţie de infanterie, armament de infanterie şi componente pentru acesta şi elemente pirotehnice de iniţiere.

 

Cel mai scump meci de fotbal din istorie.

Real Madrid - Barcelona? GRESIT!!! Cele doua formatii care se intalnesc sambata - 12 februarie 2011 - au cheltuit peste 620 de milioane de euro pe jucatori. Acum se vor confrunta.



Jurnalistii de la WSJ vad in Manchester derby dintre United si City nu doar cel mai scump meci de fotbal din istorie, ci chiar cea mai scumpa intalnire dintre doua echipe, din orice sport jucat vreodata, in orice loc de pe planeta!

Specialistii in fotbal, registrele contabile ale celor doua cluburi si presa arata ca Manchester United - Manchester City va aduna sambata pe teren si pe bancile de rezerve, cea mai mare suma de bani. Este vorba despre achizitiile facute de cele doua cluburi pentru jucatorii care vor fi prezenti la 12 februarie 2011 pe Old Trafford.

United si City au cheltuit pe jucatorii care se vor confrunta sambata peste 620 milioane de euro. Nici macar Real Madrid si F.C. Barcelona nu au adunat vreodata sau nu vor aduna in acest sezon o suma atat de mare pe acelasi teren.

Daca "galacticii" se pot compara cu oricare dintre cele doua echipe din Premier League, catalanii au multi fotbalisti crescuti in pepiniera Barcelonei. Daca vorbim despre NFL (liga profesionista nord-americana de fotbal), NBA (baschet SUA) sau MLB (baseball SUA), nici exuberanta americanilor nu se poate compara cu investitiile celor doua cluburi din Manchester.

Exista si vesti bune. Luna viitoare, titlul de cel mai scump meci de fotbal din istorie pe care derby-ul de Manchester il va capata in acest week-end, va fi detronat de o alta confruntare din Premier League: Manchester City - Chelsea, care va aduna in jur de 660 milioane de euro. O "contributie" la acest record il va avea si transferul lui Fernando Torres de la Liverpool la Chelsea pentru o suma de circa 60 milioane de euro. Daca cele trei echipe din Premier League (Manchester United, Chelsea si Manchester City) se afla in topul cheltuitorilor din fotbal, cand e vorba de profit, cluburile britanice nu stau chiar atat de bine. Intr-un clasament realizat de Deloitte in raportul Football Money League, United ocupa a treia pozitie, Chelsea se afla pe locul 6, iar City nu intra in Top 10. Vezi aici clasamentul celor mai profitabile cluburi de fotbal din lume

Wall Street Journal a calculat cat au costat cei mai importanti jucatori care vor fi prezenti sambata pe Old Trafford in Manchester Derby

MANCHESTER UNITED

Dimitr Berbatov – $49.6 mil.

Rio Ferdinand – $48.4 mil.

Wayne Rooney – $41.3 mil.

Michael Carrick – $30.1 mil.

Luis Anderson – $29 mil.

Luis Nani – $27.4 mil.

Nemanja Vidic – $11.6 mil.

Javier Hernandez - $10 mil.

Patrice Evra – $9.3 mil.

Rafael – $8.4 million

Ji-Sung Park - $6.4 mil.

Edwin Van der Sar – $3.2 mil.

TOTAL – $274.7 mil.


MANCHESTER CITY

Edin Dzeko – $43.5 mil.

James Milner – $41.9 mil.

Carlos Tevez – $41.1 mil.

Yaya Toure – $41.1 mil.

David Silva – $38.7 mil.

Mario Balotelli – $36 mil.

Alexandr Kolarov – $30.6 mil.

Kolo Toure – $25.8 mil.

Gareth Barry – $19.3 mil.

Jerome Boateng – $16.9 mil.

Pablo Zabaleta – $10.4 mil.

Vincent Kompany – $9.7 mil.

Joe Hart – $2.4 mil.

TOTAL – $357.4 mil.


Total Manchester United, Manchester City: peste 600 mil. dolari (fara rezerve)

Un contrabandist de ţigări a fost împuşcat de poliţiştii de la Vama Vicovu

Descinderile din vămi nu i-au speriat pe contranbandişti. Chiar vineri dimineaţă, poliţiştii din Vicovu, judeţul Suceava au tras cu arma după doi traficanţi care aveau 70 de baxuri de ţigări în maşină. Unul dintre contrabandişti a fost împuşcat, celălalt s-a predat.

 

 
Poliţiştii din vama Vicovu au tras cu arma după doi contrabandişti de ţigări
 
Cei doi contrabandişti au trecut ţigările peste graniţă în timpul nopţii şi le-au lăsat pe câmp. Ei au fost prinşi când încercau să ia ţigările de unde le ascunseseră.
Unul din contrabandişti a fost împuşcat şi este acum la spital.

 

Trupul bărbatului dispărut după crimele de la Cernavodă a fost găsit în Dunăre

Cadavrul lui Bogdan Mitu, tânărul din Cernavodă suspectat că şi-a ucis soţia la începutul lui ianuarie, înecând-o în Dunăre, a fost găsit, vineri dimineaţă, în apele Canalului Dănăre-Marea Neagră. Trupul acestuia a fost descoperit de către şeful Poliţiei Cernavodă, Emilian Nicolae, exact în acelaşi loc în care fusese găsit şi trupul Gabrielei Mitu.

 

 
Bogdan Mitu a fost găsit mort în Dunăre


Trupul lui Bogdan Mitu a fost găsit în jurul orei 7:50, în acelaşi loc în care a fost descoperit şi cadavrul soţiei acestuia, a declarat, pentru MEDIAFAX, şeful Poliţiei Cernavodă. "Făceam un rond prin oraş şi am trecut şi prin zona respectivă, pe la 7:50, şi am văzt corpul plutind pe apă. Era exact în acelaşi loc în care a fost găsit şi cadavrul Gabrielei Mitu", a spus Emilian Nicolae, şeful Poliţiei Cernavodă.

Potrivit acestuia, în zona respectivă apa nu este curgătoare, iar imediat după ce temperaturile au crescut corpul a ieşit la suprafaţă. Trupul tânărului a fost dus la mal şi este aşteptată sosirea unei echipe de criminalişti de la Constanţa şi a procurorului de caz, după care cadavrul va fi dus la morgă pentru necropsie.
Reamintim că Bogdan Mitu a fost dat dispărut în 3 ianuarie, după ce soţia acestuia, Gabriela Mitu, în vârstă de 22 de ani, a fost găsită înecată în Dunăre, la Cernavodă. Trupul neînsufleţit al femeii a fost găsit imediat. Soţul acesteia, Bogdan Mitu, a dispărut şi el în apele Dunării, însă nu a fost găsit. Poliţiştii au crezut iniţial că este vorba despre o sinucidere, însă fratele victimei a declarat că Bogdan Mitu a înecat-o pe tânără şi apoi s-a sinucis.
La o zi după decesul fetei, părinţii acesteia au fost găsiţi morţi, la domiciului lor din Cernavodă. Mama acesteia, Elena Garoafă, a fost descoperită de un prieten al familiei într-un şifonier, iar tatăl, Petre Garoafă, a fost găsit de poliţiştii care cercetau locuinţa celor doi. Cadavrul acestuia a fost găsit sub un pat şi prezenta mai multe plăgi înjunghiate.

Concluziile medicilor legişti arată că părinţii Gabrielei Mitu au fost ucişi cu 25-30 de lovituri de cuţit. Dublul asasinat a fost asumat de către Giani Deli-Iorga (30 de ani), prietenul din copilărie al lui Bogdan Mitu.

Giani Deli-Iorga le-a declarat anchetatorilor că, în momentul comiterii crimelor, era băut, şi că a mers acasă la părinţii fetei după ce prietenul său, Bogdan Mitu, l-ar fi anunţat că vrea să se sinucidă de supărare că soţia sa intenţionează să-l părăsească. El ar fi mers acasă la Elena şi Petre Garoafă încercând să-i convingă să intervină pe lângă Gabriela Mitu ca tânăra să renuţe la intenţia ei de a divorţa de Bogdan. Acolo s-ar fi luat la ceartă cu Petre Garoafă, acesta l-ar fi ameninţat cu un cuţit, iar într-un moment de furie l-ar fi dezarmat şi apoi l-ar fi omorât. Ulterior, ca să-şi ascundă fapta, s-a hotărât să o omoare şi pe Elena Garoafă.

Pe 6 ianuarie, Giani Deli-Iorga a fost arestat preventiv pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie.

luni, 7 februarie 2011

Super-vaccinul care protejează de orice virus gripal

Vaccinul unic ce previne toate virusurile gripale existente, dar şi mutaţiile acestora ce apar în pandemii, are efect timp de zece ani, susţin cercetătorii de la Oxford, care l-au pus la punct.

 

 
 
Super-vaccinul care protejează de orice virus gripal.
Vaccinul ţinteşte proteinele din virus care sunt comune la toate tulpinele, în loc să acţioneze împotriva exteriorului virusului care suferă mutaţii de la un sezon gripal la altul.
Acest vaccin are un mecanism de acţiune similar cu vaccinul antitetanos, ceea ce înseamnă că pacienţii nu vor mai avea nevoie de imunizare anuală, ci ar putea fi protejaţi timp de zece ani, poate chiar mai mult. În prezent, este nevoie de o doză de vaccin anual ţintită pe tulpinile virale specifice anului respectiv. "Super-vaccinul" ar putea preveni pandemiile, iar dozele ar putea fi multiplicate pe tot parcursul anului, în eventualitatea unei "crize a vaccinurilor", spun cercetătorii.

 

Minerii care au murit în explozia de la Mina Uricani vor fi înmormântaţi astăzi

Zi de doliu în Valea Jiului. Astăzi va avea loc înmormântarea celor cinci mineri care au murit în explozia de sâmbătă, de la Uricani. Sute de ortaci au venit la priveghi, să aprindă o lumânare la căpătâiul colegilor.

 

 
Doi dintre minerii de la Uricani au murit intoxicaţi, ceilalţi trei au decedat pe loc.
Cei cinci mineri vor fi înmormântaţi în localităţile de domiciliu, patru în Uricani şi unul în Lupeni.
Marian Cucu, de 41 de ani, avea o vechime în muncă de 23 de ani, cinci luni şi 24 de zile, fiind şef de echipă de peste patru ani. El era căsătorit şi avea un copil de 20 de ani, iar soţia lui este casnică.

Inginerul conducător formaţie de lucru, Cosmin Calotă, de 36 de ani, avea o vechime totală în muncă de 17 ani, cinci luni şi optsprezece zile, peste doi ani dintre aceştia fiind în funcţia de inginer.

Cornel Borc Hici, de 36 de ani, a fost electrician, având o vechime totală în muncă de 18 ani, trei luni, şi patru zile. Electricianul avea un copil de opt ani, soţia acestuia fiind asistent medical.

Electricianul Iulian Stoi, de 36 de ani, avea doi copii, în vârstă de nouă şi 13 ani, iar soţia sa era tot asistent medical. El avea o vechime în muncă de 18 ani, trei luni şi patru zile.

Cel de-al cincilea miner care a murit în explozia de la mina Uricani, electricianul Ion Nădrag, de 37 de ani, nu avea copii, soţia acestuia fiind vânzătoare. El avea o vechime în muncă de 18 ani, şase luni şi două zile.
La ora 12.00, în toate instituţiile publice din judeţul Hunedoara se va opri activitatea pentru trei minute.
"Am fost colegi cu toţii. Noi lăcătuşi, el electrician. Era un bun meseriaş, plin de viaţă, îşi făcea datoria. Acolo sub pământ viaţa este sigură până la colivie, după aia, ce o vrea cel de sus", a spus unul dintre minerii de la Uricani.
Medicii legişti au stabilit cauzele morţii celor cinci mineri. 74%, respectiv 83%, acestea au fost concentraţiile letale de monoxid de carbon pe care medicii legişti le-au găsit la necropsiile a doi dintre mineri. În cazul celorlalţi trei, cauza principală a decesului nu a fost concentraţia de monoxid de carbon, ci leziunile pe care aceştia le-au suferit în urma deflagraţiei.
"Suntem în faza de evaluare a factorilor microclimatici din subteran şi în funcţie de aceşti afactori se va lua decizia de a intra sau nu în subteran sau a se închide zona şi a o izola. Putem vorbi de efectuarea unor cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor la protecţia muncii şi a uciderii din culpă", a spus procurorul Ioan Nicodim. Anchetatorii se aşteaptă ca primele indicii să fie date de salvatorii care au intrat în mină.
Echipa de electricieni coborâse în subteran pentru a remedia o defecţiune, dar nu au mai ajuns la suprafaţă. Poliţişti, inspectori de muncă şi procurori au început o anchetă pentru a se afla exact cauzele celor două explozii.

 

Atentatul de pe aeroportul din Moscova a fost revendicat de Doku Umarov

Atacul sinucigaş din 24 ianuarie, soldat cu 36 de morţi, avea deja toate semnele că autorii ar fi islamiştii din caucaz, însă este pentru prima dată cînd liderul lor îl revendică explicit.

 

 
Liderul islamist cecen Doku Umarov a revendicat atentatul de pe Domodedovo.

Temerile s-au adeverit în privinţa atentatului de luna trecută de pe aeroportul moscovit Domodedovo. Atentatul a fost revendicat de Doku Umarov, liderul insurgent cecen care luptă pentru crearea unui stat islamic în Caucazul de nord.
Atacul sinucigaş din 24 ianuarie, soldat cu 36 de morţi, avea deja toate semnele că autorii ar fi islamiştii din caucaz, însă este pentru prima dată cînd liderul lor îl revendică explicit. Umarov a spus că atacul a fost o "operaţiune specială" executată la ordinele sale şi a ameninţat că Rusia lui Putin se va confrunta tot mai des cu asemenea acţiuni. Discursul celui mai căutat om din Federaţia Rusă nu lasă loc de dubii.
"Cu voia Domnului, cu voia Domnului, o dată şi încă o dată îi demonstrez regimului lui Putin de la Moscova că, deşi lansăm astfel de operaţiuni în mod neregulat, vrem să arătăm acestei naţiuni şovine, acestui regim şovin al Rusiei că putem lansa aceste operaţiuni unde vrem şi când vrem", a spus Umarov.

 

Dezvoltatorul megamall-ului de la Casa Radio şi-a suspendat activitatea. Avea proiecte de 2 mld.euro

Compania imobiliară Plaza Centers, care trebuia să dezvolte proiectul de centru comercial pe locul Casei Radio din Capitală şi-a suspendat activitatea în România.

GALERIE MULTIMEDIA


Companiile Plaza Centers N.V. şi Plaza Centers Management B.V., în calitate de asociaţi ai Central Plaza SRL din Bucureşti, au decis la începutul lunii ianuarie ca activitatea firmei să fie suspendată pentru o perioadă de trei ani, începând cu data de 15.01.2011.

Plaza Centeres, controlată de omul de afaceri israelian Mordechay Zisser, intenţiona să investească în România în proiecte cu o valoare totală de aproape 2 miliarde de euro, cel mai mare dintre acestea fiind Dâmboviţa Center, construit pe platforma de 600.000 mp a Casei Radio. Pe lângă acesta, israelienii mai voiau să construiască alte şapte malluri în alte oraşe din ţară, pentru care terenurile au fost achiziţionate.

Potrivit datelor companiei, sapte proiecte de malluri trebiau să fie contruite în provincie: Constanţa Plaza (suprafaţă: 18.000 mp), Csiki Plaza Miercurea Ciuc (14.000 mp – în construcţie), Hunedoara (13.000 mp), Iaşi Plaza (62.000 mp), Slatina Plaza (17.000 mp), Târgu-Mureş Plaza (30.000 mp), Timişoara (43.000 mp), cu datel de finalizare în 2013 şi 2014.

Plaza Centers a intrat într-un parteneriat public-privat pentru dezvoltarea proiectului Casa Radio cu autorităţile române şi deţine 75% din proiect. Proiectul prevedea 170.000 de mp de spaţii comerciale şi de divertisment, un hypermarket pe o suprafaţă de 6.500 mp, un hotel cu o suprafaţă de 35.000 mp şi 320 de camere, un apart-hotel de 18.000 mp, un centru de conferinţe în suprafaţă de 14.000 mp şi 130.000 mp de spaţii de birouri. Investiţia în proiect s-ar fi ridicat la 1,5 miliarde de euro.

În 2009 însă, compania a îngheţat proiectele pe care dorea să le dezvolte în provincie, iar valoarea totală a activelor (terenuri şi construcţii) pe piaţa româneacă au ajuns la 254 milioane euro.

Anul trecut, Plaza Centers a raportat o scădere cu 20% a terenurilor pe care le-a achiziţionat, ajungând la o valoare de 45 de milioane de euro.


În schimb, valoarile proiectelor Casa Radio şi Csiki Plaza au crescut în 2009.  La începutul anului 2010, Dâmboviţa Center a fost evaluat la 181 milioane euro, comparativ cu valoarea de 158,7 mil. euro înregistrată la sfarsitul anului 2008, iar valoarea de piaţă a proiectului din Miercurea Ciuc, a cărui construcţie a fost suspdendată din cauza lipsei soluţiilor de finanţare în 2009, a crescut de la 8,1 mil. euro la 14,8 mil. euro.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor: Se sacrifică doar pionii, "Regele" nu e deranjat

Sindicaliştii susţin că acţiunile contra vameşilor din aceste zile reprezintă doar momentul sacrificării “pionilor”. Cei la care ajung banii furaţi de vameşii de rând nu sunt deranjaţi niciodată, spun sindicatele.

 
Banii colectaţi de vameşi nu rămân mereu în buzunarele lor, spun sindicaliştii.
 
“În legǎturǎ cu evenimentele din vǎmi, vǎzând cǎ atenţia mass-mediei se concentreazǎ pe corupţia provenitǎ din micul trafic, pe baza informaţiilor pe care le deţinem, suntem în mǎsurǎ sǎ vǎ prezentǎm informaţii cu adevǎrat importante pentru a fi dezbǎtute. Contrar percepţiei publice, sub aspectul sumelor obţinute, înainte de aderarea la U.E. vǎmile de interior erau mai importante decât vǎmile de frontierǎ, iar dupǎ intrarea în U.E., accizele sunt mai importante decât vǎmile. Sumele pot proveni din colecta zilnicǎ a micului trafic şi a mǎrfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi din diferenţa de încadrare tarifarǎ. De asemenea, sume importante de bani sunt plǎtite sub formǎ de abonament sau finanţare a campaniilor electorale”, susţine Sindicatul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”

“Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat cu destinaţie cǎtre persoane care finanţeazǎ partidul, prin excepţie, cǎtre persoane politice conform negocierii în cadrul partidului. Elemente ce au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului:        promovarea temporarǎ a şefilor de turǎ, şefilor de vamǎ (a se vedea cazul vǎmii Halmeu) şi directorilor de regionale; permutǎri de lucrǎtori vamali prin îndepǎrtarea unora şi aducerea altora; aducerea în funcţii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamalǎ; mutarea lucrǎtorilor vamali fǎrǎ decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare; îndepǎrtarea, schimbarea din funcţii sau destituirea lucrǎtorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli sǎvârşite de firme protejate. Mijloace de protecţie a sistemului: şefi profesionali, persoane importante în politicǎ, procurori, instituţii în subordinea cǎrora se afla ANV, mass-media”, se arată în comunicat.

“Schema logicǎ a persoanelor implicate în sistemului piramidal: „*Pionii*” – lucrǎtori vamali; ”*Caii*” – colectorii –  şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi),etc. „*Nebunul*” sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ – liderul de sindicat (a se vedea stenograma înregistrǎrii telefonice publicatǎ în România Liberǎ) şi/sau director ANV, *Tura*” – şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane, *Regina*” – partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF, „*Regele*” - ?.”, precizează documentul.

 

Descinderi în lanţ, în două vămi de la graniţa cu Serbia: 30 de persoane au fost ridicate

30 de persoane au fost ridicate, în această dimineaţă, de autorităţi, în urma unui val de descinderi în vămile din vestul ţării. Peste 1.000 de jandarmi, poliţişti şi ofiţeri DGA controlează şi la această oră punctele de trecere a frontierei de la Oraviţa, Stamora Moraviţa şi Naidăş. În paralel, au loc percheziţii şi la domiciliul acestora.

Descinderi în vămile din vestul ţării.

Persoanele ridicate sunt poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări. De asemenea, anchetatorii ar fi găsit şi importante cantităţi de ţigări de contrabandă.
Persoanele suspectate de contrabandă erau monitorizate din august 2010, iar ancheta în cazul lor a fost coordonată de poliţiştii de la IPJ Argeş. De altfel, descinderile din cele cinci vămi şi sectoare din judeţele Timiş şi Caraş-Severin sunt făcute de ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie.
În Vama Moraviţa, activitatea  a fost paralizată câteva ore. Nimeni nu a ieşit şi nimeni nu a intrat în vamă. În jurul orei 8.00, traficul a fost reluat, însă vameşii lasă să treacă doar câte două maşini.
"O să se lămurească că un procent foarte mic din sumele care ajung a fi nelegale, că aceste sume, dacă ar fi colectate la bugetul statului, sunt atât de mari încât nu ar mai fi nevoie de reduceri de salariu şi reducerea pensiilor. Şefii de tura sunt numiţi temporar. Ei pot fi schimbaţi oricând, ei sunt la mâna celor de la Bucureşti care decid cât stau pe funcţii, acelaşi lucru se întâmplă cu şefii de la vamă. La graniţa cu Serbia se face trafic cu barja. Pionii sunt într-un fel obligaţi să ia mită, în conditiile în care îţi faci datoria şi ai au fost îndepărtat de la locul de muncă. Sunt cazuri de persoane au fost detasate la sute de metri de locul de muncă, fără cazare, diurnă... Nu aveau altă alternativă decât să plece sau să intre în aceste echipe. Nu spun că sunt nevinovaţi. Aceşti pioni câştigau şi ei, doar că aceste câştiguri trebuie înmulţite cu cifrele reale. De ce ar sesiza DNA dacă nu se merge mai departe aţi văzut un astfel de caz soluţionat? S-au oprit la pioni, ba mai mult, persoane din conducere au fost promovate", a declarat, , Vasile Lincu, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor.
"Aceste acţiuni vor continua şi se demostrează că statul a lăsat să se ajungă aici. Puteau să intervină mult mai repede, au lasăt lucrurile să ajungă în situaţia de azi. Statul e dator să-şi apere propriile instuţii, noi le-am bagat sub preş. Facem descinderi ca să demonstrăm Uninunii Europene că putem intra în Schengen. Eu aş vrea să nu fie întâmplătoare să fi ajuns în momentul în care vrem să facem ordine. Dacă s-a ajuns la asta şi la alte vămi, eu îmi doresc să se facă ordine ca să se intre în normal. Nu e normal să facem curăţenie de dragul vecinului. Să încercăm să ne facem ordine în propria ogradă nu trebuie să se întâmple de dragul cuiva", a declarat Florin Vulnei, lider Sed Lex.
Operaţiunea a fost începută săptămâna trecută, la Vama Siret. În lotul Siret, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

 

miercuri, 2 februarie 2011

Cum faci sa scapi de amenzile de circulatie si sa ramai cu permisul

Fiecaruia dintre soferi i s-a intamplat macar o data sa fie oprit de Politia Rutiera si sa fie amendat, in multe cazuri, chiar si pe nedrept. Atunci cand incalci flagrant regulile de circulatie, trebuie sa platesti, dar sunt si situatii in care si agentul de circulatie se poate insela sau pur si simplu trebuie sa-si faca planul de amenzi si atunci “iese la vanatoare” si taie procese verbale pe banda rulanta. Ce e de facut daca esti amendat si cum poti sa-ti pastrezi permisul?

 

Cum faci sa scapi de amenzile de circulatie si sa ramai cu permisul



Situatiile neclare apar de cele mai multe ori in cazul semafoarelor. Un sofer care forteaza culoarea "galben", pentru ca pur si simplu nu poate frana in conditii de siguranta, poate fi acuzat foarte usor ca a trecut pe "rosu", contraventie pentru care isi pierde permisul cu foarte mare usurinta.
 
De asemenea, situatii foarte neclare sunt si la trecerile de pietoni. Poti fi acuzat foarte usor ca nu ai acordat prioritate unui pieton, care pare ca vrea sa traverseze, dar nu este deloc hotarat, gandurile ii sunt in alta parte si s-a trezit in zona trecerii, dar, de fapt, nu stie ce vrea sa faca. 
 
Exemplele pot continua si sunt multi dintre noi care s-au simtit nedreptatiti de Politia Rutiera.
 
Asa ca, exista intotdeauna solutia contestarii procesului verbal in instanta. Practic, daca dai Politia in judecata, ti se returneaza permisul pe perioada procesului, iar in cazul in care castigi ti se anuleaza si procesul-verbal de contraventie.
 
Care sunt sfaturile avocatilor:
 
1. Trebuie sa depui contestatia in termenul legal si sa nu lasi sub nicio forma sa treaca cele 15 zile in care ai dreptul de a te adresa instantei de judecata pentru a contesta procesul-verbal de contraventie. Trebuie sa numeri cele 15 zile de la data la care ai intrat in posesia procesului-verbal. Nu conteaza forma sub care l-ai primit: daca l-ai primit personal sau prin posta.
 
2. Contestarea unei amenzi adica a unui proces-verbal se face prin redactarea unui act numit plangere, care se depune si la sediul Politiei, in a carei raza teritoriala lucreaza politistul care te-a amendat, dar se adreseaza si judecatoriei, pe a carei raza teritoriala a fost constatata fapta.
 
3.  Dosarul plangerii contine doua exemplare din urmatoarele acte:
- copie xerox act de identitate;
- copie xerox proces-verbal de contraventie;
- plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei;
- memoriu impotriva politistului, daca exista.

Acest dosar se va depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care s-a intamplat incidentul, functionarii fiind obligati sa il primeasca si sa iti inmaneze in calitatea ta de depunator o dovada ca l-au "receptionat".
 
Plangerea se poate depune si personal, dar se poate trimite si prin prin posta, insotita de o confirmare de primire.
 
4. Sunt mai multe cauze pentru care poti obtine anularea procesului-verbal de contraventie. Daca, de exemplu, politistul in cauza nu a completat toate rubricile sau a facut greseli, ai sanse mari de reusita.
 
Ce alte posibile nereguli (vicii de procedura) poti descoperi in procesul-verbal? Ar mai fi: neprecizarea motivelor, care au dus la intocmirea lui sau daca procesul-verbal in cauza nu contine datele cerute de lege, nu sunt mentionate obiectiunile contravenientului si asa mai departe.
 
Tot la capitolul "vicii de procedura" mai figureaza si lipsa semnaturii agentului constatator, lipsa mentiunilor cu privire la numele si functia agentului, stabilirea amenzii in suma totala fara sa se indice sanctiunea aplicata pentru fiecare din contraventii etc..
 
Alte "vicii de procedura", care pot fi invocate in contestatie, tin de lipsa datei si/sau a locului unde a fost incheiat, lipsa numelui, prenumelui, calitatii si institutiei agentului constatator.
 
In cazul in care refuzi sa semnezi procesul-verbal de contraventie, politistul trebuie sa aleaga un martor ocular care sa contrasemneze.
 
5.  Mai departe, vei fi instiintat cu privire la data, ora si locul unde se va judeca printr-o citatie.
 
6.  Cand ajungi in instanta, vei putea cere Politiei sa puna la dispozitia judecatorului orice fel de probe care nu ti-au fost aratate sau despre care crezi ca ti-ar putea dovedi nevinovatia. Este vorba despre fotografii, in care trebuie sa apara masina ta si pe care trebuie sa fie inscriptionate ziua, luna, anul si chiar si minutul.

 

"Ploaia de stele" al lui Băsescu

Liderii PDL Adriean Videanu, Ioan Oltean, Cezar Preda şi Valeriu Tabără spun că nu ştiu la cine s-a referit şeful statului când a reproşat conducerii PDL că "stelele partidului" stau ascunse în tranşee şi nu iau public apărarea formaţiunii. Pe de altă parte, pedeliştii din liniile doi şi trei spun că le este greu de unii singuri  în războiul mediatic.


După o lungă perioadă în care au stat departe de televiziunile de ştiri, liderii PDL au fost trimişi de Traian Băsescu în lupta mediatică pe platourile TV. "Stelele partidului stau în tranşee, dar stau în aşa fel încât să nu îi atingă glonţul şi trimit la înaintare infanteria, să încaseze pentru ei" , a fost mesajul pe care şeful statului l-a transmis luni seara la întâlnirea cu parlamentarii democrat-liberali.
Videanu, Oltean, Preda, Tabără nu se simt stelele PDL şi nu ştiu la cine s-a referit Băsescu
Întrebat, marţi, dacă se simte vizat de afirmaţia de luni a şefului statului, liderul PDL Adriean Videanu a răspuns, pentru MEDIAFAX: "Ce să comentez? Eu sunt pe televiziuni de trei luni, nu ştiu dacă sunt vizat sau nu".

Nici vicepreşedintele PDL Ioan Oltean nu ştie dacă se află printre cei vizaţi. "Nu ştiu la ce s-a referit". Vicepreşedintele PDL Cezar Preda a precizat, la rândul său, că el şi-a dorit să fie "o stea sau un greu al partidului" de când a intrat în politică. "De când am intrat în politică eu am dorit să fiu un greu sau o stea. Nu ştiu dacă am ajuns o stea, dar ştiu că mi-am făcut datoria pentru acest partid. Eu nu mă simt vizat decât atunci când mi se pronunţă numele", a precizat Cezar Preda.
Pedeliştii infanterişti, aruncaţi în războiul mediatic: E foarte greu.
Sunt prezenţi de două, trei, sau chiar patru ori pe săptămână în platourile televiziunilor de ştiri. Lăudaţi luni seara de Traian Băsescu, pedeliştii din liniile doi şi trei spun pentru gandul.info cât de greu le este să lupte de unii singuri în războiul mediatic şi cum au devenit protagoniştii unor gafe memorabile.
Cum au reuşit să se descurce fără sprijin de la vârf cei câţiva reprezentanţi din liniile secundare ale PDL? "E foarte greu. Nu oricine poate să facă asta", spune deputatul Gelu Vişan , unul dintre personajele de casă ale televiziunilor de ştiri. "Îţi trebuie câte opt, zece, douăsprezece ore doar pentru documentare, doar pentru a înţelege temele de dezbatere", explică Vişan.
Ceva mai categoric este consilierul PDL al Primăriei Capitalei, Călin Murg : "Cineva trebuie să meargă. E de datoria acelora care sunt vechi în partid".
Un alt "abonat" la apariţiile TV, deputatul Tinel Gheorghe spune că secretul rezistenţei apariţiilor repetate în platou este similar cu prezentarea la un examen: "Ştiţi cum e: la examen prima condiţie este să te duci".
Nemulţumit de "subiectivismul" gazdelor este şi deputatul Marius Spânu: "E foarte greu: eşti de unul singur între doi moderatori şi patru din aşa-zisă societate civilă, plus doi, trei de la alte partide. Sunt tot timpul aceiaşi invitaţi care au un mesaj anti pentru orice

 

Carenţa de omega 3 în stadiul intrauterin favorizează depresia la vârsta adultă

Carenţa de omega 3,  un acid gras esenţial, din timpul vieţii intrauterine favorizează declanşarea depresiei la vârsta adultă, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Neuroscience.

 
Carenţa de omega 3 din timpul vieţii intrauterine favorizează apariţia depresiei la vârsta adult. 
 
Cercetătorii francezi din Bordeaux Olivier Manzoni (INSERM) şi Sophie Layé (INRA), împreună cu mai mulţi colegi spanioli au descoperit că deficitul de omega 3 din creier perturbă transmisiunile nervoase, iar acest lucru se manifestă încă din stadiul intrauterin.
Autorii consideră că studiul lor a reuşit să evidenţieze primele elemente de natură biologică care sunt capabile să explice corelaţiile observate între regimurile alimentare sărace în omega 3, frecvent întâlnite în ţările industrializate, şi tulburările de dispoziţie, o clasă de afecţiuni din care face parte şi depresia.
"Carenţele de omega 3 au un impact major în timpul perioadei de dezvoltare a creierului, atât în stadiul intrauterin, cât şi în primii ani ai copilăriei, continuând să se manifeste până în adolescenţă, la nivelul cortexului prefrontal", a declarat Sophie Layé, care recomandă alegerea unui regim alimentar variat, în detrimentul recurgerii la suplimente administrate sub forma unor pastile.

 

Assange: Documentele WikiLeaks pe care le deţinem pot schimba guverne

EXCLUSIV

Campania WikiLeaks de dezvăluire a telegramelor diplomatice doboară regimuri politice ce păreau de neclintit până acum câteva luni. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a recunoscut, pentru Realitatea TV, într-un interviu exclusiv şi în premieră pentru România, că documentele secrete pe care le deţine pot schimba guverne şi da jos dictatori. Iar Tunisia este un exemplu grăitor. WikiLeaks a fost scânteia care a aprins butoiul cu pulbere.


Fondatorul WikiLeaks a recunoscut, pentru Realitatea TV, că documentele secrete pe care le deţine pot schimba guverne şi pot da jos dictatori.
"Avem un număr de documente care ar putea schimba regimuri. Poate că Tunisia este un exemplu în acest sens: prăbuşirea regimului lui Ben Ali după ce un ziar din Liban a scris un articol provenit din telegrame diplomatice, despre Tunisia", spune Assange.

Revoluţia Iasomiei a fost precedată de publicarea unor depeşe care au dezvăluit corupţia în care se scălda clanul preşedintelui Ben Ali. Acum, protestele violente de stradă s-au mutat în Egipt, iar WikiLeaks nu stă degeaba. Zilele trecute a publicat un document secret, din 2008, al Ambasadei americane de la Cairo, care demonstrează că Washingtonul i-a susţinut în ultimii ani pe activiştii pro-democraţie din Egipt. Mai mult, o telegramă din 2009 descrie poliţia egipteană drept o forţă scăpată de sub control, care foloseşte metode brutale împotriva demonstranţilor, a unora dintre deţinuţii politici sau chiar a trecătorilor ghinionişti.
"Avem multe documente din sectorul financiar, multe documente militare şi multe documente despre diverse guverne - fac parte din procedura noastră de lucru. În ultimele cinci luni, organizaţia noastră s-a confruntat cu o situaţie specială, am obţinut aproximativ un milion de documente de mare interes referitoare la Statele Unite. Şi, în acelaşi timp, organizaţia a fost atacată de unele grupări de la Washington şi din alte ţări, pe care Washingtonul a reuşit să le influenţeze. Este o situaţie neobişnuită pentru noi, dar am reuşit să continuăm publicarea depeşelor în toată acea perioadă. Dar cu mare dificultate", continuă Assange.
Julian Assange a primit echipa Realitatea TV la Ellingham Hall, în casa unui prieten în care locuieşte temporar, într-un fel de arest preventiv, undeva la 200 de kilometri distanţă de Londra. Aici şi-a găst refugiul după ce a fost eliberat pe cauţiune. Conacul, tipic englezesc, este proprietatea unui fost ofiţer de armată, actual cameraman de război, Vaughan Smith - unul dintre puţinii oameni în care fondatorul WikiLeaks are încredere şi unul dintre puţinii oameni care au avut curajul să-l găzduiască pe Julian Assange. Condiţiile eliberării pe cauţine sunt stricte şi Assange nu se poate deplasa prea mult în Regat şi nici ieşi din ţară. Îl aşteaptă noi audieri la Londra şi o posibilă extrădare în Suedia, unde este acuzat de viol şi molestare sexuală.
"Orice s-ar întâmpla pe 6 şi 7 februarie, va fi un recurs. Dacă noi câştigăm, acuzarea va face recurs. Dacă pierdem, vom face recurs. În consecinţă, dosarul va rămâne deschis toată luna viitoare", spune Assange.

Şi Suedia nu este singura care îl vrea pe banca acuzaţilor.
"Extrădarea în Statele Unite este o chestiune serioasă, şi nu doar pentru mine. Există ameninţări la adresa staff-ului meu şi a altor voluntari. Cea mai mare ameninţare de care ştim până acum este la adresa mea. În Senatul american se discută măsurile prin care organizaţia noastră să fie declarată drept o ameninţare internaţională şi să ne transforme pe toţi în ceea ce Statele Unite cataloghează combatanţi inamici. Şi asta le-ar permite să ne trateze ca pe membrii Al-Qaida sau ai altor grupări teroriste şi să ne trimită la Guantanamo sau la Bagram", explică fondatorul WikiLeaks.

Până acum, scandalul Cablegate a atins doar tangenţial ţara noastră. Wikileaks a publicat câteva mesaje trimise la Washington de ambasada Statelor Unite la Bucureşti sau de alte ambasade americane din Europa. Dar, în total sunt peste 1.000 de documente cu referire la România şi unele ar putea face vâlvă şi la Bucureşti.
"Nu am analizat personal materialele despre România. Dar pot spune că am găsit depeşe din estul Europei, pentru alte ţări, care sunt de interes. De mai mare interes sunt acum telegramele de la Londra, Paris şi Moscova. Explicaţia ar fi că acele ambasade mari folosesc cu uşurinţă camerele secrete. În ambasadele mai mici, acele camere ultra-secrete, unde sunt codate mesajele, sunt greu de folosit", explică Assange.

Deşi există din 2006, WikiLeaks a atras atenţia la nivel global, mai ales în rândul ziariştilor, la sfârşitul anului trecut. Operaţiunea Cablegate a fost până acum vârful de lance al campaniilor WikiLeaks şi, aşa cum spune chiar Julian Assange, este doar începutul.
"Odată cu trecerea timpului, publicăm documente din Cablegate în tot mai multe ţări. Până acum, sunt 12 ţări, dar vom publica în aproximativ 60 de ţări în următoarele trei luni", adaugă Assange.

„Manipulator şi arogant”... scria, recent, New York Times, despre Julian Assange, omul care a dat peste cap logica secretului diplomatic şi a convorbirilor care răman doar între patru pereti şi sunt transmise din cancelarie în cancelarie pe calea firului roşu. Echipa Realitatea TV, însă, nu l-a găsit nici distant, nici arongant. Dimpotrivă: prietenos, sociabil, vorbareţ, înţelegător că i-au invadat casa cu cabluri şi genţi pline cu echipamente de televiziune.
"În viitorul apropiat vom intenta nişte procese şi sperăm să recuperăm o parte din cele cinci milioane de dolari din donaţii pe care le-am pierdut din decembrie, în urma blocadei economice conduse, în afara sistemului juridic, împotriva acestei organizaţii şi în urma presiunilor politice din partea Departamentului de Stat american. Recent, Visa în Europa a anunţat că nu a descoperit nicio ilegalitate sau altă încălcare de regulament în ceea ce priveşte donaţiile, dar totuşi continuă să aplice această blocadă", spune fondatorul WikiLeaks.

Interesul uriaş pentru WikiLeaks şi Julian Assange este confirmat de marile trusturi de presă care s-au întrecut în a scoate pe piaţă, cât mai repede, cărţi despre fenomenul WikiLeaks.
"În jur de şase cărţi despre această organizaţie vor fi lansate. Una tocmai a fost lansată de Der Spiegel, o alta va fi lansată de The Guardian, alta de New York Times şi o alta de un fost angajat pe care l-am concediat şi tot aşa. Deci, vor fi presiuni uriaşe din partea presei asupra organizaţiei. Unele bune, alte rele. Şi oamenii se vor bate în tot felul de interpretări ale activităţii noastre", dezvăluie Assange.

Dincolo de interesul jurnaliştilor şi bătaia pentru o exclusivitate cu Julian Assange, opinia publică a reacţionat la campania Cablegate. Unii o aprobă şi o susţin, alţii o critică. Cititorii revistei Time şi-au dat votul pentru Julian Assange şi l-au ales omul anului 2010.
"Eram la închisoare când a apărut numărul din Time. Dar revista nu a venit. Au scos-o. Au trimis plicul, dar au scos revista din el. N-au vrut să mă simt... nu ştiu... să mă simt şi eu puţin fericit", încheie Assange.
<object width="460" height="365" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=10,0,0,0" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000"><param name="movie" value="http://webtv.realitatea.net/extern/interviu-assange/onlyPlayer/1/autoPlay/false" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="wmode" value="window" /><param name="bgcolor" value="#000000" /><embed src="http://webtv.realitatea.net/extern/interviu-assange/onlyPlayer/1/autoPlay/false" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=10,0,0,0" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="460" height="365" wmode="window" bgcolor="#000000" /></object>

Al-Qaida încearcă să fabrice o bombă radiologică

Utilizarea unor asemenea arme, spre exemplu, în Afganistan, ar avea ca efect contaminarea pentru ani de zile a regiunilor afectate.

 

Al-Qaida încearcă să procure material radioactiv şi să recruteze oameni de ştiinţă care să fabrice o bombă radiologică, potrivit unor documente diplomatice dezvăluite de site-ul WikiLeaks, publicate miercuri de cotidianul britanic The Daily Telegraph.
Potrivit acestor telegrame diplomatice, oficiali din domeniul securităţii au dat asigurări, în cadrul unei reuniuni NATO din ianuarie 2009, că al-Qaida plănuieşte realizarea de "bombe murdare radioactive artizanale (IED)".
Utilizarea unor asemenea arme, spre exemplu, în Afganistan, ar avea ca efect contaminarea pentru ani de zile a regiunilor afectate.
Telegramele mai precizează că documente al-Qaida, descoperite în 2007, au convins oficialii occidentali că reţeaua teroristă a realizat "progrese mai importante" decât s-a prevăzut, în materie de bioterorism.
Serviciile americane de informaţii au avertizat, în 2008, că teroriştii aveau "competenţa tehnică să fabrice un dispozitiv exploziv (care reprezintă) mai mult decât o simplă bombă radiologică", precizează aceeaşi sursă.
Reţelele teroriste încearcă, de asemenea, să obţină materiale sensibile şi combustibil nuclear destinat unor scopuri militare, vândute prin contrabandă.
Telegramele diplomatice prezintă, totodată, un caz de descoperire a unor cantităţi de combustibil nuclear militar, într-un tren de marfă, la frontiera dintre Kazahstan şi Rusia, în timp ce un intermediar încerca, la Lisabona, să vândă plăci radioactive sustrase de la Cernobîl.
O altă telegramă relatează o întâlnire, din ianuarie 2010, între Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitate Internă, şi miniştri europeni, consacrată securităţii aeriene.
Ministrul german al Afacerilor Interne, Thomas de Maziere, şi-a împărtăşit, în cadrul acestei reuniuni, temerea că teroriştii ar putea utiliza "obiecte destinate copiilor pentru a introduce bombe în avioane".

 

Ce spun pedeliştii din linia doi despre programul "Ploaia de stele" al lui Băsescu

Sunt prezenţi de două, trei, sau chiar patru ori pe săptămână în platourile televiziunilor de ştiri. Lăudaţi luni seara de Traian Băsescu, pedeliştii din liniile doi şi trei spun cât de greu le este să lupte de unii singuri în războiul mediatic şi cum au devenit protagoniştii unor gafe memorabile.

 
Gelu Vişan e unul dintre personajele de casă ale televiziunilor de ştiri


După o lungă perioadă în care au stat departe de televiziunile de ştiri, liderii PDL au fost trimişi de Traian Băsescu în lupta mediatică pe platourile TV. "Stelele partidului stau în tranşee, dar stau în aşa fel încât să nu îi atingă glonţul şi trimit la înaintare infanteria, să încaseze pentru ei" , a fost mesajul pe care şeful statului l-a transmis luni seara la întâlnirea cu parlamentarii democrat-liberali.
Cum au reuşit să se descurce fără sprijin de la vârf cei câţiva reprezentanţi din liniile secundare ale PDL? "E foarte greu. Nu oricine poate să facă asta", spune deputatul Gelu Vişan , unul dintre personajele de casă ale televiziunilor de ştiri. "Îţi trebuie câte opt, zece, douăsprezece ore doar pentru documentare, doar pentru a înţelege temele de dezbatere", explică Vişan.
Ceva mai categoric este consilierul PDL al Primăriei Capitalei, Călin Murg : "Cineva trebuie să meargă. E de datoria acelora care sunt vechi în partid".
Un alt "abonat" la apariţiile TV, deputatul Tinel Gheorghe spune că secretul rezistenţei apariţiilor repetate în platou este similar cu prezentarea la un examen: "Ştiţi cum e: la examen prima condiţie este să te duci".
Nemulţumit de "subiectivismul" gazdelor este şi deputatul Marius Spânu: "E foarte greu: eşti de unul singur între doi moderatori şi patru din aşa-zisă societate civilă, plus doi, trei de la alte partide. Sunt tot timpul aceiaşi invitaţi care au un mesaj anti pentru orice.

 

Au bătut clopotele pentru ÎPS Bartolomeu Anania

Doliu în Transilvania. La ora opt, timp de trei minute, în toate bisericile şi mânăstirile din Ardeal au bătut clopotele în memoria Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania. Clopotele vor fi trase la fel şi la ora 12:00

 
ÎPS Bartolomeu Anania a plecat în ceruri.
"Aţi venit la Maica Domnului ca la o veche cunoştinţă, cum te duci la o rudă, ca să-ţi spui necazurile, să-ţi verşi of-ul, să te asculte cineva, poate să-ţi dea un sfat, poate să te şi ajute", spunea ÎPS Bartolomeu într-o predică de-a sa.

Cu vorbă bună, cu har şi milostenie. Aşa se înfăţişa Bartolomeu Anania zecilor de mii de credincioşi adunaţi an de an la mânăstirea Nicula. Iar oamenii veneau ca la un părinte blând ce putea să le aline necazul cu sfatul şi vorba sa bună. Aşteptau ca Înalt Prea Sfinţia Sa să le arate drumul credinţei. A venit însă vremea ca şi Bartolomeu Anania să ia drumul eternităţii.

"Îţi dădea curaj, îţi dădea speranţă de viaţă, te facea să crezi mai mult, să fii mai evlavios, mai bun. Abia asteptam să coboare scările să ne binecuvânteze", a spus o credincioasă.

"În Hristos cel mort şi înviat, avem încredinţarea că el se află deja în Împărăţia Cerului şi glasul lui devine rugăciune", a declarat ÎPS Teofan, mitropolitul Modolvei şi Bucovinei.

"Bunul Dumnezeu să ajute acest suflet de arhiereu să urce  acolo unde este locul pregătit", a spus Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic.

"A fost, rămâne în continuare un model de viaţă dedicată bisericii şi de slujire patriei noastre", a arătat ÎPS Irineu Slătineanu, mitropolitul Olteniei

 

Egiptenii nu părăsesc Piaţa Libertăţii din Cairo

Violenţele în Egipt au continuat azi-noapte, după anuţul preşedintelui Hosni Mubarak că nu va mai candida pentru un nou mandat, dar rămâne în funcţie până la alegerile din septembrie.

 
Egiptenii nu renunţă până nu pleacă Mubarak
Violenţele în Egipt au continuat azi-noapte, după anuţul preşedintelui Hosni Mubarak că nu va mai candida pentru un nou mandat, dar rămâne în funcţie până la alegerile din septembrie.
Anuntul presedintelui Mubarak a fost primit cu ostilitate de către cei 200.000 de protestatari adunaţi în Piaţa Libertăţii, din centrul oraşului Cairo. Ei au continuat să scandeze şi să strige "Mubarak, pleacă acum!" şi nu vor părăsi piaţa până când Mubarak nu va fi îndepărtat din fruntea statului.
Nici liderii opoziţiei nu au acceptat promisiunile oferite în discursul televizat. "Acesta este în mod clar un truc. El este un om care nu vrea să renunţe la putere, un dictator care nu vrea să asculte vocea poporului", a spus Mohamed ElBaradei.
Situaţia incertă din Egipt a dus la noi ciocniri violente între protestatari şi susţinătorii regimului lui Mubarak, comform relatărilor AlJazeera.
Protestatarii antiguvernamentali s-au încăierat pentru scurt timp, marţi, la Alexandria, cu susţinătorii preşedintelui Hosni Mubarak şi s-au auzit împuşcături în timp ce un tanc se îndrepta către locul incidentelor, relatează al-Jazeera.
O staţie TV locală a prezentat imagini cu tineri care aruncă cu pietre, dar apoi fug, în timp ce izbucnesc focuri de armă automată, iar un tanc avansează către ei, dar se opreşte apoi şi se retrage.
Ieri, peste un milion de oameni au ieşit pe străzi, în cea mai mare adunare de la începutul revoltei împotriva guvernului. Un raport al Naţiunilor Unite estimează că de la începutul mişcărilor de stradă din Egipt peste 300 de oameni au murit.