Sute de manifestanţi egipteni s-au adunat sâmbătă dimineaţă în piaţa Tahrir din Cairo, în cea de-a cincea zi de proteste împotriva preşedintelui Hosni Mubarak. Deşi acesta a declarat că va dizolva guvernul, oamenii cer demisia preşedintelui. În centrul capitalei egiptene au fost auzite focuri de armă. Armata dă mâna cu protestatarii.
Interdicţia de a ieşi din case a fost extinsă, anunţă Reuters.
Numărul morţilor din Egipt a ajuns, potrivit informaţiilor oferite Reutres de surse medicale, spitale şi martori, la 74 de persoane.
Mii de protestatari s-au ciocnit cu poliţia în oraşul Alexandria, în ciuda apelului făcut de către armată către oameni, ca aceştia să nu se adune în grupuri. Un martor a spus pentru Reutres că poliţia a folosit gaze lacrimogene şi muniţie împotriva demonstranţilor.
Cabinetul egiptean s-a întâlnit pentru a-şi prezenta oficial demisia, după ce preşedintele Hosni Mubarak a promis manifestanţilor că va dizolva guvernul, relatează Reuters.
Deşi în noaptea de vineri spre sâmbătă preşedintele Mubarak a dat interdicţie de a ieşi pe străzi în toate oraşele din Egipt, protestatarii au împânzit străzile. Demonstraţiile au luat amploare vineri, când soldaţi egipteni au fost trimişi pe străzi.
Sâmbătă dimineaţă, la câteva ore după ce Hosni Mubarak a anunţat că el va rămâne la putere, dar a cerut guvernului să demisioneze, manifestanţii nu renunţă şi scandează "Jos cu Mubarak!".
Piaţa Tahrir, aflată în apropiere de multe clădiri guvernamentale din centrul Cairo, a fost principalul punct al protestelor antiguvernamentale care au început marţi.
Tancuri militare egiptene au înconjurat zona, unde sute de protestatari s-au adunat sâmbătă.
Focuri de armă în Cairo
Focuri de armă au fost auzite sâmbătă în centrul capitalei egiptene
Cairo. Serviciile de telefonie mobilă au fost reluate în capitală, dar internetul nu funcţionează încă, anunţă NewsIn.
Confruntări violente ar fi izbucnit şi în oraşul
Ismailiya, în timp ce la
Alexandria cel puţin 2.000 de manifestanţi s-au strâns sâmbătă în piaţa Raml, dar protestul este deocamdată paşnic.
Manifestanţii dau mâna cu militarii
Armata nu este violentă cu protestatarii. Manifestanţii din Cairo au scandat "Suntem egipteni cu toţii", în timp ce au făcut fotografii cu tancurile şi au dat mâna cu militarii.
Cei 2.000 de manifestanţi care s-au strâns sâmbătă în piaţa Raml din Alexandria au dat mâna cu militarii care patrulau în zonă, relatează CNN.
Unul dintre soldaţi a făcut o poză cu un copil în braţe.
Oamenii strânşi zâmbeau şi strigau "Nu lui Mubarak şi dinastiei sale" şi "Armata şi poporul, împreună, vor schimba regimul".
Până în prezent, cel puţin 26 de persoane şi-au pierdut viaţa în protestele ce au izbucnit marţi şi sute au fost rănite.
Guvernul american a susţinut în secret liderii revoltelor din Egipt
Guvernul american a susţinut în secret liderii revoltelor din Egipt, care au planificat o schimbare a regimului în ultimii trei ani, relatează NewsIn, care citează Daily Telegraph.
Potrivit cotidianului britanic, ambasada americană de la Cairo a ajutat un tânăr disident să participe la un summit pentru activişti ce a avut loc la New York şi a depus eforturi pentru a ţine identitatea sa secretă pentru poliţia egipteană.
La întoarcerea la Cairo, în decembrie 2008, activistul le-a spus diplomaţilor americani că o alianţă de grupări de opoziţie a pus la punct un plan pentru a-l îndepărta de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak şi pentru a instala un guvern democratic în 2011.
Tânărul a fost arestat deja de forţele egiptele de securitate, pentru implicare în manifestaţii, iar identitatea sa este protejată de Daily Telegraph.
Guvernul american a fost, oficial, un susţinător al regimului lui Mubarak, dar documente date publicităţii de WikiLeaks arată că SUA susţin puternic activiştii prodemocraţie din Egipt.
Într-un raport secret, trimis în 30 decembrie 2008, ambasadoarea americană la Cairo, Margaret Scobey, a amintit că grupările de opoziţie au pus deja la punct planuri secrete pentru schimbarea regimului înainte de alegerile ce urmează să aibă loc în septembrie 2011. Documentul, pe care diplomatul l-a trimis la Departamentul de Stat de la Washington, era marcat drept "confidenţial".